eh moj Toshee :'(

Dobrodošli na moj blog i upisite se u knjigu zalosti :)

06.06.2008.

Tošina fondacija tuži Bošnjaka

MOSTAR – Mostarac koji je izdao album i sličice tragično preminulog makedonskog pjevača Toše Proeskog neće izbjeći tužbu zbog zloupotrebe njegova lika i djela. Menadžerica preminulog pjevača Ljiljana Petrović kaže kako ih je Željko Bošnjak, autor albuma i vlasnik tvrtke Rafo d.o.o., koja je iste izdala, kontaktirao, no da ne pristaju na bilo kakve pregovore i da je tužba neupitna. Kako je kazala, država Makedonija i Međunarodna fondacija “Toše Proeski” zaštitili su autorska prava na lik i djelo pokojnog pjevača, a autor albuma prije objavljivanja istog nikoga nije kontaktirao.

Odlučeno glasovanjem
Petrović tvrdi kako nije nimalo iznenađena pojavom sličica i albuma koje su se našle u trgovinama diljem Federacije, čijom je prodajom zgrožena cjelokupna javnost kako u BiH, tako u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji.
"To se uvijek događalo, prije ili kasnije. Nemam nikakvih komentara na to da netko može imati takvu ideju”, kaže Petrović. Tvrdi da ju je kontaktirao Bošnjak rekavši da je prekinuta proizvodnja sličica koje se povlače iz prodaje. Bošnjak je, kako kaže, želio doći u Makedoniju da se ispriča i da razgovara. “Međutim, fondacija Toše Proeskog, koja broji dvadeset članova, među kojima su i roditelji pokojnog pjevača, odlučila je podići tužbu i već se razgovaralo s odvjetnikom. Stoga ću nazvati Bošnjaka i reći mu da nema potrebe dolaziti u Makedoniju”, priča Petrović, koja je počasni član Međunarodne fondacije “Toše Proeski”. Kako tvrdi Petrović, Bošnjak nije imao nikakva prava objaviti sporni album i sličice.

Moguće dvije tužbe
"Produkcijska kuća, koja ima ugovor s Tošom na još tri godine, ima autorska prava te i ona može podići tužbu zbog komercijalizacije”, zaključuje Petrović. To znači da su autorska prava na lik i djelo Toše Proeskog zaštićena s dvije strane, te da mostarski izdavač nije smio objaviti album sa spornim sličicama, među kojima ih je nekoliko i s mjesta Tošine pogibije i s pokopa. Javnost je ponajviše zgrožena da su u album uvrštene fotografije i s mjesta stradanja, kao i samog pokopa Toše Proeskog.
Inače, kako smo jučer i objavili, sam autor žali zbog uvrštavanja spomenutih fotografija u album, te kaže kako ga se odjedanput želi proglasiti monstrumom. Tvrdi kako mu namjera nije bila oštetiti bilo koga, te da je jedina namjera albuma bila prikazati lik i djelo Toše Proeskog u pozitivnom svjetlu.

Dalibor Drlje

stars layout powered by HOTFreeLayouts.com / MyHotComments